Νέα ρύθμιση οφειλών στην εφορία με περισσότερες δόσεις


H υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων που προβλέπει η πάγια ρύθμιση. Σήμερα, οι έχοντες οφειλές στην εφορία –είτε αυτές είναι βεβαιωμένες είτε ληξιπρόθεσμες- μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις εκτός και αν η οφειλή προκύπτει από μια έκτακτη αιτία (π.χ επιβολή προστίμου ή επιβολή φόρου κληρονομιάς) οπότε ο αριθμός των δόσεων ανεβαίνει και στις 24.

Η πάγια ρύθμιση είναι έντοκη (με επιτόκιο της τάξεως του 5%) ωστόσο είναι γενικευμένη καθώς δεν εξαιρεί ούτε μισθωτούς, ούτε συνταξιούχους ούτε ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε «κλείσιμο» των βιβλίων τους. Μέχρι τώρα, υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση έχουν κάνει περίπου 400.000 πολίτες. Η πάγια ρύθμιση είναι μια σχετικά απλή διαδικασία ενώ η ένταξη μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στην εφορία.

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, το υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να καταλήξει στις αλλαγές που θα γίνουν στην πάγια ρύθμιση. Ωστόσο, η κατεύθυνση είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων από τις 12 ή τις 24 που είναι σήμερα.

Στόχος είναι να καλυφθεί ο μεγαλύτερος αριθμός από τα 4,2 εκατομμύρια των πολιτών που έχουν χρέη στην εφορία. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες, έχουν χρέη έως 500 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να καλυφθούν με μια νέα διευρυμένη πάγια ρύθμιση.

Πάντως, πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η «διευρυμένη» πάγια ρύθμιση δεν θα είναι τόσο «ελεύθερη» όσο η σημερινή. Δυνατότητα πρόσβασης στις περισσότερες δόσεις δεν θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως παρά μόνο όσοι θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

thetoc