Deutsche Welle: Η Γαλλία τα βάζει με τον ισλαμισμό – Στο στόχαστρο τεμένη, ιμάμηδες και σχολές κορανίου


Σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle αναφέρεται σε ένα από τα πιο “καυτά” πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία επί προεδρίας Μακρόν, τον “ακραίο ισλαμισμό”, με τη χώρα να έχει στιγματιστεί τα τελευταία χρόνια από τραγικές και καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις από τζιχαντιστές του ISIS.

Όταν στη Γαλλία διεξάγεται δημόσια συζήτηση για τους κινδύνους από το αποκαλούμενο “πολιτικό Ισλάμ” γίνεται συχνά λόγος για “ισλαμιστικές τάσεις απόσχισης”. Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου από τον γάλλο πολιτικό επιστήμονα Μπερνάρ Ρουζιέ, ο οποίος στο μπεστσέλερ “Εδάφη που έχουν κατακτηθεί από τον ισλαμισμό” κάνει λόγο για προπαγάνδα ισλαμιστών ιμάμηδων και γαλλικές συνοικίες υπό τον έλεγχο ισλαμιστών.

Όπως αναφέρει η DW, την περασμένη άνοιξη ο πρόεδρος Μακρόν έθεσε ως προτεραιότητα τη καταπολέμηση ακραίων ιδεολόγων. Στις αρχές Οκτωβρίου αφιέρωσε αποκλειστικά στο ζήτημα αυτό ομιλία, στην οποία παραδέχθηκε ότι “στη Γαλλία υπάρχει ένα ακραίο Ισλάμ”, το οποίο “σχετικοποιεί τη βία και υποσκάπτει τις αξίες της γαλλικής δημοκρατίας”. Στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι: “Φέρουμε την ευθύνη για τις ισλαμιστικές αποσχιστικές τάσεις επιτρέποντας τη δημιουργία γκέτο“.

Για να ανακόψει αυτή την πορεία ο γάλλος προέδρος προτίθεται να κλείσει σχολές κορανίου, να εκπαιδεύσει ιμάμηδες στη Γαλλία και να επιβάλει αυστηρούς όρους στη χρηματοδότηση ισλαμικών συλλόγων και τζαμιών, κυρίως όταν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό ο Εμανουέλ Μακρόν ανέθεσε στη κυβέρνηση να προετοιμάσει νόμο “κατά των αποσχιστικών τάσεων”.