Καρκίνος του μαστού και Οκτώβριος… Ο Οκτώβριος αποτελεί έναν μήνα αφιερωμένο στον Καρκίνο του Μαστού. Ο στόχος του συγκεκριμένου αφιερώματος είναι η συνολική ενημέρωση για τους παράγοντες που τον αυξάνουν και για την ετήσια κλινική εξέταση με μαστογραφία, την οποία καμία γυναίκα (είτε έχει ιστορικό είτε όχι, είτε είναι μικρότερη είτε μεγαλύτερη των 40 ετών) δεν πρέπει να αμελεί.

Μία νέα έρευνα λοιπόν, Αμερικανών επιστημόνων τράβηξε το ενδιαφέρον της ομάδας του TFM. Σύμφωνα με αυτή τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μία σημαντική σχέση με τον καρκίνο του μαστού, που αξίζει να γνωρίζουμε.

Τι λέει η έρευνα

Η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Ακόμη και σχετικά μέτριες ποσότητες γάλακτος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο των γυναικών για καρκίνο του μαστού έως και 80%, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.

Η έρευνα αυτή έγινε στο Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Αμερική, με τη συμμετοχή 53.000 γυναικών, και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology.

Με απλά λόγια, ακόμη και μία κούπα γάλακτος την ημέρα ανεβάζει τον κίνδυνο κατά 50%. Εδώ σου λέει ότι και το 1/ 4 της κούπας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες κατά 30% ενώ αν μία γυναίκα καταναλώνει δύο με τρεις κούπες την ημέρα, το ποσοστό επικινδυνότητας ανεβαίνει δυστυχώς στο 80%.

Οι 53.000 Αμερικανίδες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν απόλυτα υγιείς κατά την έναρξή της και οι επιστήμονες τις παρακολουθούσαν στενά για σχεδόν οκτώ χρόνια. Στο τέλος αυτής της περιόδου, καταγράφηκαν 1.057 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού χωρίς να αναδεικνύονται σαφείς συσχετισμοί ανάμεσα στα προϊόντα σόγιας και στον καρκίνο, ανεξάρτητα από τα γαλακτοκομικά.

Όταν, όμως, έγινε η σύγκριση με τη χαμηλή ή τη μηδενική κατανάλωση γάλακτος, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από την πρόσληψη σόγιας.

Καρκίνος του μαστού: Ποια είναι η αδιαμφισβήτητη εξήγηση

Έρευνες για τον καρκίνο γίνονται πολλές. Κάποιες αποδεικνύονται σωστές στο μέλλον και κάποιες διαψεύδονται από κάποιες άλλες, πιο καινούργιες και πιο έγκυρες. Η συγκεκριμένη μελέτη βέβαια έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, με τα στοιχεία για την “ευθύνη” του γάλακτος να παραμένουν ίδια. Λέμε για το γάλα, γιατί δεν υπήρχαν ανάλογες ενδείξεις και κάποιος αξιόλογος συσχετισμός για το τυρί και το γιαούρτι.

Η λογική εξήγηση των επιστημόνων λοιπόν, που είναι απόλυτα κατανοητή και σ’ εμάς, κάνει λόγο για έναν ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο. Ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες είναι συχνά ορμονοεξαρτώμενος και η πρόσληψη γαλακτοκομικών ή άλλων ζωϊκών πρωτεϊνών έχει ορμονικές αναφορές με στοιχεία που δίνουν υψηλότερα επίπεδρα μίας ορμόνης στο αίμα που λέγεται ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγων- 1 (IGF-1) και θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόκληση ορισμένων τύπων καρκίνου. Σε αυτή τη λογική λοιπόν στηρίζεται ο συσχετισμός του γάλακτος με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.