Δραματική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού: Η ψυχρή εισβολή της Πηνελόπης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Πηνελόπη», αλλάζοντας όμως μορφή.

Η ψυχρή εισβολή θα επεκτάθηκε νοτιότερα την Πέμπτη με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και την επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, όπου οι εντάσεις τους θα φτάνουν τα 9 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (Χάρτης 1), ενώ εξαίρεση θα παρουσιάσει το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως 5 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές αναμένονται στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, με τα εντονότερα φαινόμενα να αναμένονται αρχικά στις Σποράδες, Πήλιο και Εύβοια και αργότερα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στη Δυτική Ελλάδα.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας προκαλεί η “Πηνελόπη” σε όλη τη χώρα. Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, όπου οι εντάσεις τους φτάνουν τα 9 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Εξαίρεση παρουσιάζει το νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως 5 μποφόρ.

Σαρώνει τη χώρα η Πηνελόπη με χιόνια, κρύο και θυελλώδεις ανέμους

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι πρώτες νιφάδες χιονιού θα πέσουν και στην Αττική, αν και θα πρόκειται για ασθενείς χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν στα ορεινά, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν σε ορεινές, καθώς και ημιορεινές περιοχές, σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, κεντρική και ανατολική Στερεά, Εύβοια, κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο.

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, θα εκδηλωθούν στα νότια, κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια. Βαθμιαία, μέχρι τη νύχτα, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν.

Λόγω των ισχυρών ανέμων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου “Αδαμάντιος Κοραής” για τις δυτικές Κυκλάδες ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα για Κυκλάδες. Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το Λαύριο.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Πρίνου Καβάλα-Θάσου, Κεραμωτής-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

14 βαθμοί πτώση θερμοκρασίας

Ενδεικτικό είναι ότι το απόγευμα της Τέτάρτης στη Β. Ελλάδα η θερμοκρασία έπεσε 14 βαθμούς μέσα σε 24 ώρες (από τους 16 στους2 βαθμούς).