Εξαπάτησε συνταξιούχο στη Σκιάθο – Tου πήρε 2.000 ευρώ με την υπόσχεση πως θα λάβει αναδρομικά από το ταμείο του


Θύμα τηλεφωνικής απάτης έπεσε συνταξιούχος στη Σκιάθο, στον οποίο άγνωστος τηλεφώνησε και του υποσχέθηκε πως θα λάβει αναδρομικά από το ταμείο του, εφόσον όμως του απέδιδε ένα χρηματικό ποσό για τον ΦΠΑ…
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, καθώς παραγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, άγνωστος, προσποιούμενος τον διευθυντή τραπεζικού υποκαταστήματος της Σκιάθου, τηλεφώνησε στον συνταξιούχο και του υποσχέθηκε πως θα λάμβανε επιστροφή χρηματικό ποσό 48.000 ευρώ αναδρομικά από περικοπές συντάξεων παρελθόντων ετών, που επιστρέφονται πλέον από το Ταμείο του… Ο συνταξιούχος πίστεψε στο παραμύθι του απατεώνα και ρώτησε τι έπρεπε να κάνει, για να λάβει τα αναδρομικά. Ο απατεώνας του είπε, πως έπρεπε να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό που του υπέδειξε, το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ, που αναλογεί στον ΦΠΑ (!) του ποσού που θα λάμβανε επιστροφή… Ο συνταξιούχος δήλωσε ότι δεν είχε το ποσό αυτό, παρά μόνον 2.000 ευρώ, με τον απατεώνα να επιμένει στην κατάθεση των 8.000 ευρώ. Τελικά και ύστερα από πολλή πίεση, ο συνταξιούχος κατέθεσε το ποσό των 2.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό που του δόθηκε από τον απατεώνα, που τον καθοδήγησε λεπτομερώς, πώς θα το κατέθετε (ΙΒΑΝ κ.ά.)

Για να γίνει πειστικός του ανέφερε ότι είχε εκδοθεί τραπεζική επιταγή στο όνομά του, πλην όμως έληγε την ίδια μέρα και ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο του έδωσε ελάχιστο χρόνο να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του και υπό την πίεση χρόνου υπέκυψε στις απαιτήσεις του. Μετά την κατάθεση του ποσού ο συνταξιούχος μετέβη στο τραπεζικό υποκατάστημα της Σκιάθου, όπου ο απατεώνας του είπε πως εργαζόταν ως διευθυντής, αλλά φυσικά δεν βρήκε κανέναν με το όνομα που του είχε συστηθεί τηλεφωνικά. Απευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού, όπου και κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων για απάτη. Ο απατεώνας μιλούσε, όπως έγινε γνωστό, άπταιστα ελληνικά και είχε τη δύναμη της πειθούς. Συνήθως οι απατεώνες τηλεφωνούν από κινητά τηλέφωνα που ανήκουν σε αλλοδαπούς, στους οποίους και δίδουν ένα χρηματικό ποσό για τη μοναδική χρήση τους, με κάρτα που αγοράζουν. Με την προκαταρκτική εξέταση που παράγγειλε η Εισαγγελία θα διερευνηθεί ποιος είναι ο κάτοχος του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο κατέθεσε τα χρήματα ο συνταξιούχος.