Στο τραπέζι η χρήση μάσκας παντού


Σύσκεψη με την επιτροπή λοιμοξιολόγων και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην καθιερωμένη σύσκεψη αναμένεται να αξιολογηθούν τα δεδομένα που αφορούν την εξάπλωση του κορονοϊού και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Η σύσκεψη αν και προγραμματισμένη, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία λόγω των αυξημένων κροτυσμάτων κορονοϊού των τελευταίων ημερών και υπό το φως των χθεσινών ανακοινώσεων από τον ΕΟΔΥ, με τα κρούσματα στην Ελλάδα να σπάνε το ρεκόρ των 284 κρουσμάτων ημερησίως. Η σύσκεψη προηγείται λίγες ώρες από τις ανακοινώσεις από τη Νίκη Κεραμέως της ακριβούς ημερομηνίας για το άνοιγμα των σχολείων, που θεωρητικά θα είναι στις 7 Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει όμως και παράταση μίας εβδομάδας.

Ηδη οι λοιμωξιολόγοι που θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. “Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων τους τελευταίου διαστήματος συνεπάγεται ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού ηπιότερο του πρώτου, εκτίμησε μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα ΜEGA”, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κορονοϊός: Σύσκεψη Μητσοτάκη στο Μαξίμου με τους λοιμωξιολόγους: Στο τραπέζι νέα αυστηρότερα μέτρα με μάσκες παντού

Και νέα μέτρα ενόψει

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να επανεξεταστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, συμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. Ορατό είναι το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων που, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης της πυκνότητας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και καταστήματα εστίασης, αλλά και γενικευμένη χρήση μάσκας: “Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρου

Η σχολική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα στις 7 Σεπτεμβρίου

Σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόνισε πώς κατά 90% θα γίνει κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου: “Αν παραταθεί η έναρξη για μια εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει τη συρρίκνωση ή τη σταθεροποίηση της νόσου. Θα μπορούσε το άνοιγμα των σχολείων να πάει μια εβδομάδα αργότερα, ή να γίνει τμηματικό άνοιγμα, εάν έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων ή αυξημένη επιδημιολογική κινητικότητα. Όμως αυτά είναι plan b και plan c. Κατά 90% τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου” ανέφερε.

Σήμα SOS και από τον καθηγητή Γώγο

Σήμα SOS για τη διασπορά του κορονοϊού εξέπεμψε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ λίγες ώρες μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 284 κρουσμάτων – εκ των οποίων τα 141 μόνο στην Αττική – που σημειώθηκαν την Κυριακή, ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ).

“Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

gogos

“Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια” σημείωσε και πρόσθεσε: “31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι… περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο”

Αναβολή έναρξης του σχολικού έτους

“Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτεμβρίου, θα πράξουμε αναλόγως” επισήμανε ο καθηγητής. “Η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου” είπε ακόμη, σημειώνοντας πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή.