Αλέξανδρος Ευσταθίου: Δε θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά – 2000 λιγότεροι εργαζόμενοι φέτος στη Σκιάθο


Μια εφιαλτική «ταινία» σκηνοθετείται φέτος το καλοκαίρι στις Σποράδες με τα νησιά να είναι άδεια. Στη Σκιάθο φέτος οι εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα είναι μείον 2.000 άτομα σε σύγκριση με το 2019 που ήταν 2.800, ο τουρισμός τον Ιούλιο ήταν μείον 80% σε σύγκριση με πέρσι και για τον Αύγουστο η πτώση κυμαίνεται στο 60%. Ξενοδοχεία κλειστά, μικρές μονάδες σφραγισμένες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου διενήργησε εκλογές για τη νέα διοίκηση και την ψήφο εμπιστοσύνης με συντριπτική πλειοψηφία πήρε ο Αλέξανδρος Ευσταθίου για μια ακόμη τριετία.

«Θα προχωρήσουμε βήμα -βήμα και σχέδια μακρόπνοα δεν μπορούσε κάτω από αυτές τις συνθήκες να κάνουμε. Είναι σαφές πως η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι η μεγάλη προτεραιότητα και όλα υπακούουν σε αυτή την αναγκαιότητα, αλλά δεν πρόκειται να  σηκώσουμε τα χέρια ψηλά γιατί εξαρτώνται ζωές από την επιβίωση του τουρισμού. Ο σχεδιασμός θα είναι σταθερός με βήματα συγκεκριμένα, σε ένα πεδίο που μεταβάλλεται συνεχώς», τόνισε ο ίδιος.

Ο Αλέξανδρος Ευσταθίου γνωστός tour operator σε επίπεδο χώρας επιλέχθηκε με το 88% των ψήφων γιατί όπως εξηγεί ο ίδιος, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες ποτέ δεν «απέδρασε» από τα δύσκολα και το νησί.

«Παγκόσμιοι οργανισμοί κατέρρευσαν ο ένας μετά τον άλλον, και τα «κανόνια σκάσανε στα χέρια μας». Ουδέποτε κανένας ξενοδόχος έμεινε απλήρωτος, ουδέποτε εργαζόμενοι κινδύνευσαν. Το να αποδράσεις είναι το εύκολο και να παραμείνεις , το δύσκολο. Σε αυτή την τρομακτική και πρωτόγνωρη συγκυρία, δεν σκέφθηκα ούτε μια στιγμή να εγκαταλείψω», δήλωσε.

Οι συζητήσεις για έναν ενιαίο τουριστικό φορέα στα νησιά των Σποράδων υπάρχουν ακόμη στο τραπέζι αλλά είναι εν υπνώσει. Ο κορωνοϊός σταμάτησε κάθε συζήτηση, ενώ η Περιφέρεια έχει εκφράσει τη θετική της θέση για δημιουργία Οργανισμού προώθησης του τουρισμού με έδρα τις Σποράδες.

«Ο κορωνοϊός σταμάτησε τις συζητήσεις και όταν κριθεί σκόπιμο και στο σωστό τάιμινγκ θα πιάσουμε το νήμα των συζητήσεων εκεί που έμεινε. Το περιβάλλον αλλάζει καθημερινά, οι προτεραιότητες αφορούν στην επιβίωση των μονάδων και τη σωτηρία των θέσεων εργασίας που μπορούν να σωθούν. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε και θέλουμε το 2021, να είμαστε έτοιμοι – καθώς πρόκειται για μια εμβληματική χρονιά για τη χώρα – να κάνουμε τη διαφορά  και να κερδίσουμε όσο έδαφος χάσαμε. Δεν υπάρχει σήμερα άλλη προτεραιότητα εκτός από τις  επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Δόθηκαν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση για να μπορούν οι εργαζόμενοι έστω και στα κλειστά ξενοδοχεία να λάβουν επίδομα ανεργίας τον χειμώνα. Πρέπει να δούμε πραγματικά μέτρα στήριξης στα εργασιακά, στην έμμεση φορολογία γενναίες ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο, αναδιάρθρωση χρεών με τουλάχιστον δεκάχρονη επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων», κατέληξε.

ethessalia.gr