Δόθηκε το «πράσινο φως» για τον βιολογικό της Σκιάθου


«Πράσινο φως» δίνεται χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον βιολογικό του Ξάνεμου στη Σκιάθο, καθώς εγκρίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης σε εκτός σχεδίου περιοχή.
Η επέκταση του δικτύου ακαθάρτων θα είναι μήκους 9.875 μ. με αγωγούς βαρύτητας και 12.850 μ. με καταθλιπτικούς αγωγούς, πέντε νέα αντλιοστάσια ακαθάρτων με υπόγειες κατασκευές, αναβάθμιση και επέκταση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) δυναμικότητας εξυπηρέτησης 30.000 ανθρώπων. Το έργο θα καλύπτει τις ανάγκες για μια 20ετία. Ο αγωγός τελικής διάθεσης θα βρίσκεται στο Ακρωτήρι «Κατεργάκι», αποτελούμενος από χερσαίο αγωγό μήκους 200 μ. διατομής και υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 310 μ. που καταλήγει σε βάθος θάλασσας 14 μ.

Το έργο αποχέτευσης κατασκευάζεται στην περιοχή «Βασιλιά» και «Αχλαδιές» στα δυτικά της πόλης Σκιάθου και στην ανατολική παραλία της Σκιάθου. Η περιοχή μελέτης, εντός της οποίας θα κατασκευαστεί η επέκταση των δικτύων αποχέτευσης με τα δύο τοπικά αντλιοστάσια και τους καταθλιπτικούς αγωγούς, βρίσκονται εκτός ορίων του σχεδίου πόλης προς τα δυτικά σε περιοχή αμιγώς τουριστική, αλλά και ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας και αναπτύσσονται σε αγροτικές περιοχές με ενδιάμεσους δασικούς θύλακες. Η περιοχή αυτή προτείνεται για ένταξη σε σχέδιο πόλης και τουριστική ανάπτυξη επόμενη 20ετία (2039). Έτσι η υφιστάμενη μονάδα αναβαθμίζεται κυρίως ως προς τον εξοπλισμό με αντικατάσταση κατά το μεγαλύτερο μέρος, καθώς ήδη παρουσιάζει έντονα προβλήματα διάβρωσης και φθοράς προκειμένου να γίνει πλήρως λειτουργική.

ethessalianews