Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Τετάρτης, 22 Ιουλίου, στις Κεχριές Κορινθίας, όπως καταγγέλλει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος. Η φωτιά που καίει από το μεσημέρι σε δασική περιοχή είχε ως αποτέλεσμα ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκεί να ζητήσει την επιβεβλημένη εκκένωση τριών – αρχικά – οικισμών και κατασκήνωσης.

Ομως, λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά επεκτάθηκε με αποτέλεσμα, όπως επιβεβαιώνει στο ethnos.gr ο κ. Νανόπουλος, να εκκενωθεί και τέταρτος οικισμός. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, φοβόμαστε για τα χειρότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κορινθίων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από τον δήμο Κορινθίων, φαίνεται να έχουν καεί κάποια σπίτια και να έχουν υποστεί υλικές ζημιές κάποια ακόμη.

Οπως δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και έχει πάρει έγκριση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για επίταξη ιδιωτικών εργολαβικών μηχανημάτων, προκειμένου να στηθούν αντιπυρικές ζώνες σε Αθίκια αλλά και Σοφικό. «Αν αλλάξει ο άνεμος θα πάει στο Σοφικό» τονίζει ο Δήμαρχος.

Οι κάτοικοι των οικισμών Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δήμες και Αθίκια έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία, αλλά και δικά τους μέσα σε ασφαλές μέρος κοντά σε παραλιακή περιοχή.

Επίσης, σε ασφαλές μέρος έχουν μεταφερθεί και τα παιδιά που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση που λειτουργεί στην περιοχή.

Στο σημείο, μάλιστα, έχουν μεταβεί τόσο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με το korinthostv, η φωτιά κατακαίει κοντά στο στρατόπεδο , όπου βρίσκονται αποθήκες πυρομαχικών του Στρατού

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο σημείο αρχικά εστάλησαν ισχυρές Πυροσβεστικές Δυνάμεις και συγκεκριμένα 37 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Παράλληλα συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Ομως, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με το πέρας της ώρας, ενισχύθηκαν και τώρα επιχειρούν 77 πυροσβέστες με 26 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρο, πέντε ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Εκκενώσεις οικισμών και κατασκηνώσεων

Τεράστια, εξάλλου, είναι η επιχείρηση της Πυροσβεστικής στις Κεχριές, όπου προς το παρόν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα, παραμένει ανεξέλεγκτη, με τους δυνατούς θυελλώδεις άνεμους και τους πυκνούς μαύρους καπνούς να καθιστούν την όλη εικόνα εφιαλτική.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά ξεκίνησε από σημείο κοντά στο στρατόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή και τώρα έχει κατεύθυνση προς το Γαλατάκι, μακριά από την παραλία των Λουτρών της Ωραίας Ελένης.

Όπως αναφέρει το korinthostv.gr έχουν ήδη εκκενωθεί τρεις οικισμοί (Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι και Ζίμενς), καθώς και μια πολιτική και μια στρατιωτική κατασκήνωση, με τους πολίτες να μεταφέρονται με λεωφορεία και αυτοκίνητα σε ασφαλή παραλιακή περιοχή.

Στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 26 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Επιπλέον, γίνεται συνδρομή από υδροφόρες, μηχανήματα ΟΤΑ, αλλά και από εθελοντές.

Εξάλλου, λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπή η κυκλοφορία στην Π.Ε.Ο. Ισθμού –  Επιδαύρου και οι οδηγοί παρακαλούνται να αποφεύγουν την πρόσβαση στο σημείο αυτό, για να διευκολύνουν το έργο των Πυροσβεστικών Δυνάμεων.

 

Πολλαπλά τα μέτωπα πυρκαγιών για μια ακόμη ημέρα, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παραμένει σε απόλυτη ετοιμότητα, πραγματοποιώντας άμεσες επεμβάσεις όπου χρειαστεί.

Στην Αρχαία Ολυμπία, για παράδειγμα, όπου ειδοποιήθηκε για φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση γύρω στις 15:00 το μεσημέρι, επιτόπου βρέθηκαν 34 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 1 ελικόπτερο, δύο αεροσκάφη και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από την πρώτη στιγμή συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στην περιοχή Φοίνικα στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, μεγάλη φωτιά που ξέσπασε καίει σε χορτολιβαδική έκταση, γεγονός που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση 36 πυροσβεστών με 13 οχήματα, 2 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και ενός ελικοπτέρου, με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ να κρίνεται και σε αυτή την περίπτωση απαραίτητη.

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από μερικά λεπτά και σε δασική έκταση στην περιοχή Λοκρών Φθιώτιδας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 αεροπλάνα.

 

Δείτε εικόνες από τη μεγάλη φωτιά στις Κεχριές:

 

Φωτιά και στη Μεσσηνία

Στο Πεταλίδι Μεσσηνίας, όπου τις τελευταίες ώρες επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, έχει πραγματοποιηθεί εκκένωση του οικισμού Μαθίας, κατόπιν υπόδειξης της Πυροσβεστικής, με τη φωτιά να καίει αγροτοδασική έκταση.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν 37 πυροσβέστες με 13 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 4 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα.

Παράλληλα, υδροφόρες και μηχανήματα της αυτοδιοίκησης βρίσκονται στην περιοχή και συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

 

Με πληροφορίες από  ethnos και  newsbreak