Λιούπης: Χρηματοδότηση ξενοδόχων από την πολιτεία για τεστ κορωνοϊού και στήριξη των εμπόρων της Σκιάθου


Το αίτημα της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας για τη χρηματοδότηση από την Πολιτεία του 50% του κόστους του υποχρεωτικού ελέγχου ανίχνευσης κορωνοϊού, που αφορά σε εισερχόμενους τουρίστες, όταν ο έλεγχος από πιστοποιημένο εργαστήριο προκύπτει αρνητικός, και εφόσον θα πραγματοποιήσουν αυξημένο αριθμό διανυκτερεύσεων, προώθησε με αναφορά του, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Ν. Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού.

Ο κ. Λιούπης ενημερώθηκε από τους ξενοδόχους της Μαγνησίας ότι η επιβεβλημένη -λόγω των συνθηκών- υποχρέωση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας οδικώς, να διαθέτουν έγγραφο για αρνητικό έλεγχο ανίχνευσης κορωνοϊού 72 ώρες πριν την άφιξή τους, οδήγησε σε μαζικές ακυρώσεις από τη βαλκανική αγορά.
Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προσπαθώντας να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε, προέτρεψε τα μέλη της να καλύπτουν το 50% του κόστους του τεστ για τους πελάτες τους, εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ώστε να συνδράμει στην αντιστροφή του κλίματος και στην αύξηση του αριθμού των εισερχομένων τουριστών.
Ωστόσο, στη Μαγνησία υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν και το συγκεκριμένο κόστος. Για το λόγο αυτό ο Βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής του συγκεκριμένου ποσού από την Πολιτεία στους ξενοδόχους , καθώς μία τέτοια κίνηση θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για την οικονομία της χώρας, την επιβίωση των πληττόμενων τουριστικών επιχειρήσεων και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας.

Αναφορά και για τους επιχειρηματίες της Σκιάθου
Παράλληλα, ο κ. Λιούπης προώθησε στους αρμόδιους Υπουργούς και τα αιτήματα του Συλλόγου Εμπορικών Καταστημάτων Σκιάθου. Οι έμποροι του νησιού ζητούν τη διεύρυνση της στήριξης από την Κυβέρνηση και την παροχή διευκολύνσεων, με την επέκταση οικονομικών και διοικητικών μέτρων ενίσχυσης του εμπορικού κλάδου.
Οι 113 επαγγελματίες της Σκιάθου κάνουν λόγο για μείωση των πτήσεων charter εξωτερικού κατά 90% μέχρι στιγμής, σε σχέση με την περσινή περίοδο και καθοδική πορεία στα έσοδα των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και των επιχειρήσεων δωδεκάμηνης λειτουργίας στο νησί της Σκιάθου, που κυμαίνονται περίπου στο 10% της περσινής περιόδου.
Για το λόγο αυτό προσδοκούν διεύρυνση των πρωτοβουλιών σχετικά με την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος, μειώσεις φόρων και αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, μεταφορά οικονομικών υποχρεώσεων για την άνοιξη του 2021, αντικατάσταση και μεταχρονολόγηση επιταγών, μείωση των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, επέκταση της μείωσης των ενοικίων στους ΚΑΔ που δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές περιοχές, ταχύτερη εκκαθάριση του νησιωτικού ισοδυνάμου, μείωση του ΦΠΑ και επέκταση του επιτυχημένου μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

e thessalia.gr