Μέχρι τις 31 Ιούλιου η απόσυρση των παλιών ταμειακών μηχανών – Τσουχτερά πρόστιμα


Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε παράταση έως τις 31 Ιούλιου στη διαδικασία απόσυρσης των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν on line με την ΑΑΔΕ.

Αντιμέτωπες με πρόστιμα θα βρεθούν οι επιχειρήσεις που δεν θα αντικαταστήσουν έως τα τέλη Ιουλίου τις παλαιές ταμειακές τους μηχανές με νέου τύπου.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε παράταση έως τις 31 Ιούλιου στη διαδικασία απόσυρσης των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν on line με την ΑΑΔΕ.

Η αρχική προθεσμία εξέπνεε στο τέλος Μαΐου, ωστόσο κρίθηκε πως λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και των προμηθευτών ανάλογων φορολογικών μηχανισμών δεν θα ήταν εύκολο για όλες τις επιχειρήσεις να προμηθευτούν νέες ταμειακές μηχανές.

Η απόφαση Πιτσιλή προβλέπει πως οι κάτοχοι παλαιού τύπου φορολογικών μηχανισμών που δεν μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο, υποχρεούνται να δηλώσουν μέχρι την 31-7-2020, ότι τις έχουν καταργήσει. Η δήλωση θα υποβάλλεται στο υποσύστημα Taxisnet (έντυπο Δ13).

Αυστηρά πρόστιμα

Από την 1η Αυγούστου η τυχόν έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ταμειακή μηχανή που έπρεπε να έχει ήδη αποσυρθεί, θα συνιστά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και θα συνοδεύεται με πρόστιμο έως 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.

Να σημειωθεί πως κάθε εκδιδόμενη απόδειξη από τις νέου τύπου μηχανές θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, ο οποίος θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση έκδοσης κάθε απόδειξης.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει τον ΦΠΑ που θα βεβαιώσει και θα εισπράξει ανά μήνα ή ανά τρίμηνο, όπως επίσης και να υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον φόρο εισοδήματος.

 

insider