Στα τρία χιλιόμετρα έχουν απλωθεί οι φλόγες στη Σιθωνία!

Ο δυνατός αέρας δυσκολεύει πολύ τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Για την ώρα δεν υπάρχει εντολή εκκένωσης λέει ο δημοτικός σύμβουλος της περιοχής. Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο βοηθούν από αέρος τις προσπάθειες κατάσβεσης – Εικόνες από τις φλόγες που όλο και εξαπλώνονται μαζί με τους φόβους των κατοίκων

Σε εξέλιξη είναι ακόμα η δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σάρτης στη Σιθωνία, που ξέσπασε στις 05.40 τα ξημερώματα.

Στο μέτωπο που εκτείνεται περίπου στα 3 χιλιόμετρα επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρο τμήμα και 4 αεροσκάφη.  Παράλληλα εργάζονται 5 σκαπτικά μηχανήματα και υδροφόρες του Δήμου Σιθωνίας και της Περιφέρειας.

Νωρίτερα, έγινε σύσκεψη του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Κοινότητα της Σάρτης για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Συμμετείχαν ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Σιθωνίας.

O δημοτικός σύμβουλος Αβραάμ Σαλπικτίδης: «Ζήτημα εκκένωσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Επιχειρούν 5 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, υπάρχει αέρας, ο οποίος οι προγνώσεις λένε ότι μπορεί να κόψει κατά τις 17:00 το απόγευμα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω δυνάμεις επίγειες και αεροπορικές και μηχανήματα του Δήμου είναι όλοι επί ποδός».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει πίσω το βουνό απ’ τη Σάρπη και για την ώρα, δεν κινδυνεύουν σπίτια.

«Όχι, μέχρι στιγμής όχι. Μέχρι στιγμής αλλά είναι παράξενη η κατάσταση γιατί υπάρχει αυτή τη στιγμή αέρας. Υπάρχει αέρας και δε ξέρουμε τι γίνεται. Τώρα ο αέρας μας δημιουργεί πρόβλημα».

Σύμφωνα με τα όσα λέει στο newsIT.gr ο Χαράλαμπος Στεγιάδης – Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας, η φωτιά «είναι από τις 5.30 ώρα το πρωί, ξεκίνησε από το Πλατανίτσι και πηγαίνει προς τη Σάρπη, αυτή τη στιγμή έχει γυρίσει απο τη περιοχή της Σάρπης κοντά στον οικισμό η φωτιά και πηγαίνει προς τη κορυφογραμμή – είναι σε ψηλό σημείο μακριά απ’ τον οικισμό δεν απειλούνται κατοικίες. Υπάρχουν δυνάμεις της πυροσβεστικής Υπηρεσίας – 33 οχήματα μαζί με τα πεζοπόρα τμήματα της. Υπάρχουνε μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει ο Περιφερειάρχης, κ. Τζιτζικώστας, για χωματουργικές εργασίες έτσι ώστε να γίνουνε αντιπυρικές ζώνες καθώς, επίσης, μηχανήματα απ’ το Δήμο Σιθωνίας και μεταβαίνει εκεί ο Περιφερειάρχης 12.15 θα έχουμε το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας στο Κοινοτικό Κατάστημα Σάρπης, παρουσία του Περιφερειάρχη. Υπάρχουν διάφορες μικροεστίες αλλά υπάρχουνε δυνάμεις της Πυροσβεστικής εκεί, υπάρχουνε και 4 canadair».

Όπως λέει και εκείνος, σπίτια δεν απειλούνται. «Όχι, όχι, όχι. Νωρίς το πρωί γύρω στις 7.30 η ώρα φύσηξε άνεμος ο οποίος έπνεε προς τη περιοχή της Σάρπης, ενημερώθηκαν τοπικά εκεί τα όμορα σπίτια που ήταν προς τη δασική έκταση αλλά απο εκεί και πέρα δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί γύρισε ο άνεμος και είναι ψηλά στο δάσος».

Η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα. Η φωτιά καίει δασική έκταση πάνω από τη Σάρτη, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό»  ανέφερε στο halkidikinews o αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πυροσβεστικής, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην περιοχή Φίλυρο, όπου βρίσκονται και τα παιδικά χωριά SOS…