Γρίπη: Αυτή είναι η χρονική στιγμή που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο


Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα μολυσματική, με σχετικά καλοήθη πορεία αλλά και θανατηφόρα εξέλιξη ιδιαίτερα στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

 

Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A,B,C με τους τύπους Α και Β να αποτελούν το κύριο αίτιο γρίπης.

 

Η γρίπη μεταδίδεται μια ημέρα πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων και 5-7 ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται αιφνίδια με υψηλό πυρετό, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη διασπορά των σταγονιδίων από το βήχα, φτέρνισμα, ομιλία αλλά και μέσω μολυσμένων αντικειμένων από τα χέρια μας.

 

Στη χώρα μας έχει ξεκινήσει αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης και έχουν επικρατήσει οι υπότυποι Α (Η1Ν1) και Α(Η3Ν2) ενώ σε μικρότερο ποσοστό έχει απομονωθεί ο υπότυπος Β.

 

Η σύγχρονη κυκλοφορία περισσότερων υποτύπων, θεωρητικά, μπορεί να ενέχει κινδύνους μεταλλάξεων, αλλά κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί.

 

Η εμφάνιση συμπτωμάτων όπως υψηλός πυρετός, δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος, λιποθυμικά επεισόδια, σύγχυση ή παρατεταμένοι έμετοι πρέπει να μας καθοδηγήσουν να επισκεφθούμε το γιατρό μας.

 

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι επιπλοκές της γρίπης, ιδιαίτερα στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα μπορεί να είναι σοβαρές, όπως πνευμονία, κρίσεις άσθματος, παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας ή επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας ή διαβήτη.

 

Δεδομένου ότι η γρίπη παραμένει μέχρι το Μάρτιο σκόπιμος είναι ο εμβολιασμός των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προσβολής λόγω υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων, η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και συχνό πλύσιμο των χεριών.