Μετά την άδεια παραμονής, προς πώληση και η ελληνική υπηκοότητα με “χρυσό” τίμημα


Μετά τη δυνατότητα αγοράς άδειας παραμονής στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην ΕΕ με αντίτιμο τα 250 χιλ. ευρώ ,τη λεγόμενη και «χρυσή βίζα», το ελληνικό κράτος φαίνεται ότι σκέφτεται να βγάλει προς πώληση και την ελληνική υπηκοότητα.

Το πείραμα της «Χρυσής Βίζας» μάλλον αποδείχθηκε πετυχημένο και η Κυβέρνηση σκέφτεται να το πάει ένα βήμα παραπέρα με την, πολύ πιο ακριβή φυσικά, παραχώρηση και της ελληνικής υπηκοότητας.

Το σχέδιο λοιπόν προβλέπει ότι για να αποκτήσει κανείς το «πολύτιμο» αυτό δικαίωμα θα πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη επενδύοντας σε ακίνητο αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής την ελληνική υπηκοότητα θα μπορεί να λάβει και πολίτης τρίτης χώρας ακόμα και αν έχει αποκτήσε τα ακίνητα αυτής της αξίας μέσω νομικού προσώπου με την προϋπόθεση ότι οι μετοχές και τα εταιρικά μερίδια να ανήκουν εξ ολοκλήρου στον ίδιο.

Θα πρέπει επίσης να καθίσταται μόνιμος κάτοικος Ελλάδας με κατοικία αγοραίας αξίας 500.000 ευρώ κια να καταβάλλει ετησιως τουλάχιστον 50.000 ευρώ για έξοδα συντήρηση της κατοικίας.

Στις δικλίδες ασφαλείας του σχεδίου περιλαμβάνεται η υποχρέωση καταβολής του τιμήματος της ακίνητης περιουσίας ολοσχερώς κατά την υπογραφή των συμβολαίων. Το τίμημα θα καταβάλλεται με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με κατάθεση τραπεζικού εμβάσματος.

Επιπλέον σχεδιάζεται να τεθεί όριο 200 στον αριθμό των πολιτογραφήσεων που θα επιτρέπονται κάθε χρόνο.

Πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αίτηση για λήψη ελληνικής υπηκοότητας θα μπορούν να υποβάλλουν και οι άμεσοι συγγενείς του αρχικού αιτούντος (για τους συζύγους ταυτόχρονη αίτηση, ενώ παιδιά και γονείς του αιτούντος θα μπορούν να υποβάλλουν αφού έχει τελειώσει η διαδικασία πολιτογράφησης του αρχικού αιτούντος).

topontiki