Βάσεις 2019: Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Πτώση στις δημοφιλείς σχολές έως και 1.000 μόρια


Κορυφώνεται η αγωνία των μαθητών που έδωσαν φέτος πανελλήνιες καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, μέσα στις επόμενες δύο ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα και της σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφοριες, η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η Τρίτη 27 Αυγούστου. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, αναμένεται σήμερα να ενημερώσει για το πότε ακριβώς θα ανακοινωθούν οι βάσεις ενώ εικάζεται ότι το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Πτώση στις δημοφιλείς σχολές έως και 1.000 μόρια

Κορυφώνεται το άγχος των μαθητών που έδωσαν Πανελλήνιες  ενώ φαίνεται πως φέτος είναι λιγότεροι οι αριστούχοι. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα οι δημοφιλείς σχολές να πηγαίνουν προς τα κάτω.

Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», από 200 στα κεντρικά Ιδρύματα έως και 1.000 μόρια στα περιφερειακά αναμένεται να χάσουν δημοφιλείς σχολές και τμήματα, καθώς οι επιδόσεις φέτος κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές θα παρουσιάσουν σημαντική απώλεια μορίων, ενώ οι Οικονομικές φαίνεται ότι είναι οι μόνες που θα αποτελέσουν την εξαίρεση, παρουσιάζοντας μικρές αυξομειώσεις.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Γιώργο Χατζητέγα που επικαλείται η εφημερίδα, καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει για τα πάνω από 100 νέα πανεπιστημιακά τμήματα που από τον Σεπτέμβρη του 2019 θα δεχτούν τους πρώτους τους εισακτέους.

Παρά το ότι πρόκειται για πρώην τμήματα ΤΕΙ, η αναβάθμισή τους πολύ πιθανόν να ανατρέψει την περσινή τους βάση και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών. Άγνωστος Χ παραμένουν τα ειδικά μαθήματα, τα στατιστικά των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ώστε να διαμορφωθεί μια άποψη και για τα τμήματα, για τα οποία η εισαγωγή σε αυτά ορίζει εξέταση σε ειδικό μάθημα.
Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο: