Αυτό είναι το υπουργικό συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη


Έμπειρα στελέχη αλλά και «φρέσκα» πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση – Ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών – Ο ρόλος των αντιπροέδρων Χατζηδάκη και Άδωνι – Ποιοι αναλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας – Δομικές αλλαγές στο Προστασίας του Πολίτη – Τα ισχυρά πρόσωπα στο πρωθυπουργικό επιτελείο
Νέο υπουργικό σχήμα που θα συνδυάζει την εμπειρία και τη γνώση με το πνεύμα της ανανέωσης ετοιμάζεται να σχηματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ορκίζεται πρωθυπουργός το μεσημέρι (ώρα 13:00) της Δευτέρας.
Ο κατάλογος των νέων υπουργών και υφυπουργών, την πλειονότητα των οποίων έχει επιλέξει από καιρό από καιρό ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να έχει αρκετές εκπλήξεις, όπως λένε πληροφορίες από την Πειραιώς.

Από τις λίγες διαρροές, πάντως, που έχουν υπάρξει σχετικά με τα ονόματα, φαίνεται πως τα περισσότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια θα αναληφθούν από έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη, ενώ θα υπάρξει αξιοποίηση νέων στελεχών κυρίως σε θέσεις υφυπουργών οι οποίοι θα έχουν σαφείς και προκαθορισμένες αρμοδιότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο την ευθύνη για το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει, όπως από καιρό έχει γράψει το protothema.gr, ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ενώ στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο κρίσιμους ρόλους θα έχουν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, που θα αναλάβει το μετεξελιγμένο υπουργείο Οικονομίας που θα γίνει «Επενδύσεων», καθώς και ο Κωστής Χατζηδάκης που οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν και νωρίτερα είχε παίξει το όνομά του και για το υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει και στελέχη από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Τα δύο ονόματα που κυκλοφορούν μετ΄ επιτάσεως είναι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα ενσωματωθεί η Μεταναστετυτική Πολιτική, καθώς και η ευθύνη των φυλακών, καθώς και του Κυριάκου Πιερρακάκη, που φέρεται επικρατέστερος για το αναβαθμισμένο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα καταργηθεί.

Αναβαθμισμένο θα είναι υπουργείο Εσωτερικών που θα πάρει τις αρμοδιότητες για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης. Την ευθύνη του -οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να- αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος που εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται ο Νίκος Δένδιας, για το Άμυνας επικρατέστερος φέρεται ο Βασίλης Κικίλιας, για το Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, για το Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης, για το Υγείας ο Κώστας Τσιάρας, για το Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Αχ. Καραμανλής, για το Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη, για το Δικαιοσύνης ένας εκ των Γιώργου Γεωργαντά ή Νίκου Παναγιωτόπουλου, για το Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης η ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ισχυρό Μαξίμου

Μεταξύ των ονομάτων των προοριζόμενων για θέσεις υφυπουργών αναφέρονται εκείνα των Σοφίας Ζαχαράκη, Δόμνας Μιχαϊλίδου, Χάρη Θεοχάρη,  Βασίλη Οικονόμου, Κώστα Βλάσση, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κοντοζαμάνη, καθώς και του πρώην αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι πληροφορίες θέλουν ένα πολύ αναβαθμισμένο ρόλο για το πρωθυπουργό γραφείο. Εκεί ακούγεται ότι θα έχουν θέσεις ο Στέλιος Πέτσας, που το όνομα του παίζει και για θέση αναπληρωτή στο υπουργείο Οικονομικών, του Παναγιώτη Πικραμένου και του καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη (σ.σ.: οι δύο τελευταίοι εξελέγησαν βουλευτές Επικρατείας), όπως και του προερχόμενου από τον ΣΕΒ Άκη Σκέρτσου που οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.