Φέτα: Τι κινδύνους κρύβει για την υγεία μας;

Η φέτα είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν. Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης της φέτας, κάτι που σημαίνει ότι κάθε τυρί που παράγεται με την μέθοδο που φτιάχνεται η φέτα στην Ελλάδα, πρέπει να φτάνει στον καταναλωτή με την ονομασία «φέτα» και να αναφέρεται η ελληνική του προέλευση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων λατρεύει την φέτα. Αλλά γνωρίζετε τι μας προσφέρει διατροφικά;

Η φέτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά

Μόλις 28 γραμμάρια φέτας έχουν:

  • Θερμίδες: 74
  • Λίπος: 6 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 1,1 γραμμάρια
  • Ριβοφλαβίνη: 14% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας (ΗΣΠ)
  • Ασβέστιο: 14% της ΗΣΠ
  • Νάτριο: 13% της ΗΣΠ
  • Φώσφορος: 9% του ΗΣΠ
  • Βιταμίνη Β12: 8% της ΗΣΠ
  • Σελήνιο: 6% του ΗΣΠ
  • Βιταμίνη Β6: 6% του ΗΣΠ
  • Ψευδάργυρος: 5% του ΗΣΠ

Έχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και Κ, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο.

Επίσης, η φέτα είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι τα παλαιωμένα τυριά, όπως τα κασέρια, το τσένταρ και η παρμεζάνα. Τα 28 γραμμάρια τσένταρ ή παρμεζάνας περιέχουν πάνω από 110 θερμίδες και 7 γραμμάρια λίπους.

Επιπλέον, η φέτα περιέχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ασβέστιο από ό,τι άλλα φρέσκα τυριά, όπως η μοτσαρέλα, η ρικότα, το τυρί cottage και το κατσικίσιο τυρί.

Η φέτα κάνει καλό στα οστά

Η φέτα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών, που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των οστών.

Το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες συντελούν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ενώ ο φώσφορος βοηθά τα οστά σας να απορροφήσουν το ασβέστιο.

Επιπλέον, το γάλα από πρόβατα και κατσίκες περιέχει περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο από το αγελαδινό γάλα. Ως εκ τούτου, ενσωματώνοντας στη διατροφή σας τυριά, όπως η φέτα, θα πετύχετε ευκολότερα την ΗΣΠ ασβεστίου.

Η φέτα κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά, φιλικά βακτήρια που ωφελούν την υγεία σας. Η φέτα έχει αποδειχθεί ότι περιέχει το προβιοτικό Lactobacillus plantarum, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 48% των βακτηρίων στην φέτα.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντέρου, προστατεύοντας τον εντερικό σωλήνα από βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, όπως το E. coli και η σαλμονέλα.

Επιπλέον, τα προβιοτικά αυξάνουν την παραγωγή χημικών ενώσεων που αναστέλλουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Τέλος, μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα έχουν δείξει ότι αυτά τα ανθεκτικές βακτήρια και άλλα στελέχη μαγιάς που βρέθηκαν στην φέτα αναπτύσσονται σε περιβάλλον χαμηλού pΗ, κάτι που σημαίνει ότι επιβιώνουν από τα χολικά οξέα.

Η φέτα έχει καλά λιπαρά

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (Conjugated linoleic acid – CLA) είναι ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα. Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καλύτερη σύσταση του σώματος, μειώνοντας τη λιπώδη μάζα σε αυτό. Το CLA μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και έχει δείξει αποτελέσματα και κατά του καρκίνου.

Τα τυριά από πρόβειο γάλα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση CLA από εκείνα με γάλα αγελάδας ή κατσίκας. Η φέτα περιέχει έως και 1,9% CLA, το οποίο αντιστοιχεί στο 0,8% της περιεκτικότητάς της σε λιπαρές ουσίες.

Και μπορεί αυτό το περιεχόμενο του CLA να μειώνεται μετά την περίοδο ωρίμανσης και κατά την αποθήκευση, ωστόσο μια μελέτη έχει δείξει ότι η χρήση βακτηριακών καλλιεργειών στην παραγωγή του τυριού (όπως γίνεται στην φέτα) συμβάλει στην αύξηση της συγκέντρωσης του CLA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και την υψηλότερη κατανάλωση φέτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιθανά προβλήματα από την κατανάλωση φέτας

Η φέτα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών από γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, λόγω του τρόπου παραγωγής της και των ειδών γάλακτος που χρησιμοποιούνται σε αυτή, θα μπορούσε να έχει κάποια μειονεκτήματα.

Η φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι)

Κατά τη διαδικασία παρασκευής της φέτας, προστίθεται αλάτι στο τυρόπηγμα. Επιπλέον, κατά την αποθήκευση, το τυρί πρέπει να βυθίζεται σε άλμη με έως και 7% αλάτι.

Το τελικό προϊόν είναι ένα τυρί που έχει αρκετό νάτριο. Συγκεκριμένα η φέτα περιέχει 312 mg νατρίου ανά 28 γραμμάρια σερβιρίσματος, κάτι που αντιστοιχεί στο 13% της ΗΣΠ σε νάτριο. Μια καλή ιδέα για να μειωθεί η περιεκτικότητα της φέτας σε αλάτι είναι να την ξεπλύνετε με νερό πριν την βάλετε στο πιάτο σας.

Η φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη

Τα φρέσκα τυριά και τα τυριά με υψηλά επίπεδα λίπους γάλακτος τείνουν να έχουν περισσότερη λακτόζη από τα παλαιωμένα τυριά. Δεδομένου ότι η φέτα είναι ένα φρέσκο τυρί από πλήρες γάλα, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από άλλα τυριά, όπως το γκούντα, η παρμεζάνα και το ανθότυρο.

Όσοι είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στην λακτόζη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση φρέσκων τυριών, συμπεριλαμβανομένης της φέτας.

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν μη-παστεριωμένη φέτα

Το Listeria monocytogenes (λιστέρια) είναι ένα είδος βακτηρίου που βρίσκεται φυσικά στο νερό και στο έδαφος και το οποίο μπορεί να μολύνει τις καλλιέργειες και τα ζώα.

Οι έγκυες γυναίκες συνιστάται συνήθως να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών λαχανικών και κρεάτων, καθώς και μη-παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, επειδή είναι πιθανό να είναι μολυσμένα με αυτό το βακτήριο.

Τα τυριά από μη-παστεριωμένο γάλα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να μεταφέρουν βακτήρια από ό,τι εκείνα από παστεριωμένο γάλα. Ομοίως, τα φρέσκα τυριά έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κάτι τέτοιο σε σχέση με τα παλαιωμένα τυριά, λόγω της υψηλότερης υγρασίας τους.

Ως εκ τούτου, επειδή η φέτα γίνεται με μη-παστεριωμένο γάλα δεν συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες.

Πηγή: iatropedia