Την “κρυφή” περιουσία βάζει στο στόχαστρο η εφορία – Ανοιγμα και στις θυρίδες χωρίς προειδοποίηση


Τους οφειλέτες του Δημοσίου και των Ταμείων, που δεν πληρώνουν τα χρέη τους ενώ έχουν «κρυφή» περιουσία, βάζει στο στόχαστρο η εφορία, η οποία έχει σχέδιο για άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων δίχως προειδοποίηση.

Ήδη, έχει ζητηθεί η σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενα νομικά εμπόδια , και, εάν δοθεί το «πράσινο φως», τότε το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει σχετικό νόμο στη Βουλή.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα προβλέπει το άνοιγμα δίχως προειδοποίηση και τη δέσμευση του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων, για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το περιεχόμενο των θυρίδων, όπου πολλοί φυλάσσουν κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, είναι το μοναδικό τραπεζικό προϊόν που έχει εξαιρεθεί από τη διαδικασία των κατασχέσεων.

Το άνοιγμα της θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπονται και σήμερα, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας. Εφαρμόζεται σε περιορισμένο βαθμό, κυρίως για περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.