Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Χαλκιδική. Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο οικισμοί, κλειστοί δρόμοι

Εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 05:40 τα ξημερώματα στο πυκνό πευκοδάσος του Αρμενιστή στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Το πύρινο μέτωπο, που «ευνοείται» από τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι πνέουν στην περιοχή, εκτείνεται σε τρία χιλιόμετρα, με το έδαφος να είναι ιδιαίτερα δύσβατο και με απότομο ανάγλυφο.

Στο σημείο επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 37 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, ενώ φτάνουν συνεχώς ενισχύσεις. Από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη.

Εξαιτίας των πυκνών καπνών σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο οικισμός της Σάρτης, με τους κατοίκους να βρίσκονται στον δρόμο και παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς.

Προληπτικά έχουν εκκενωθεί ορισμένες κατοικίες που βρίσκονται σε πιο ορεινές περιοχές και ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά ξεκίνησε από πτώση δέντρου σε στύλο της ΔΕΗ.

Νωρίτερα συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα να χαρακτηρίζει κρίσιμη την κατάσταση.

«Υπάρχει έντονος άνεμος που αναμένουμε να κοπάσει νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που ο αέρας γυρίσει ώστε να εκκενωθεί ο οικισμός με σκάφη και πλοία», τόνισε.

Εκκενώθηκε οικισμός

Την απομάκρυνση των κατοίκων του Κάμπου Σιθωνίας διέταξε η πυροσβεστική υπηρεσία εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στην περιοχή από την μεγάλη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην κοινότητα της Σάρτης.

 «Απειλήθηκαν» σπίτια στο Φίλυρο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα και στην περιοχή του Φιλύρου Θεσσαλονίκης, κοντά στο Παιδικό Χωριό SOS. Η κινητοποίηση για την κατάσβεση της φωτιάς ήταν μεγάλη και πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά σε σπίτια, από τα οποία απομακρύνθηκαν προληπτικά οι κάτοικοι.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο αναζωπύρωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.